فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 62 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد علی پور، خدیجه اعراب شیبانی صفحات 5-22

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین امیدواری و شادکامی با رضایت شغلی در بین معلمان بود.بدین منظور 240معلم (120 زن و 120مرد) از سه مقطع ابتدایی،راهنمایی و متوسطه شهرستان طبس به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.ابزار آزمون پرسشنامه های امیدواری،شادکامی و رضایت شغلی بود.نتایج به روش همبستگی پیرسون،تحلیل رگرسیون چند متغیره و تحلیل واریانس مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.نتایج نشان داد که هر دو متغیر امیدواری و شادکامی علاوه بر آنکه با هم رابطه مثبت و معنادار دارند هر دو بر مولفه رضایت شغلی تاثیر دارند بطوریکه معلمانی که امیدواری و شادکامی بیشتری دارند نمره رضایت شغلی بالاتری هم دارند.

    کلیدواژگان: امیدواری، رضایت شغلی، شادکامی
  • مژگان گایینی صفحات 23-35

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین انگیزه تحصیلی و انگیزه پیشرفت دانشجویان زبان انگلیسی بوده است . جامعه پژوهش کلیه دانشجویان زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم بودند . نمونه گیری به صورت تصادفی ساده صورت گرفت و تعداد 200 نفر از دانشجویان دختر و پسر رشته زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم انتخاب شدند . متغیر هایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند عبارتند از : 1- متغیر مستقل انگیزه تحصیلی 2- متغیر وابسته پیشرفت 3- متغیر های کیفی سن ، جنسیت ، وضعیت تاهل ، سطح در آمد خانواده ، و نوع زندگی .ابزار این پژوهش دو پرسشنامه بوده است : 1- پرسشنامه 29 گزینه ای انگیزه پیشرفت هرمنس 2- پرسشنامه 25 گزینه ای انگیزه مکمل و انگیزه ابزاری گاردنر  AMTB . روایی و پایایی این پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت . به منظور بررسی ارتباط میان دو متغیر انگیزه تحصیلی و پیشرفت معدل سه ترم متوالی دانشجویان نیز در نظر گرفته شدند. داده ها با استفاده از آماری توصیفی (میانگین ، فراوانی ، انحراف معیار) ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و این نتایج به دست آمدند :بین هیچکدام از متغیر های پژوهش رابطه معنا داری وجود نداشت. نتیجه حاصل از این پژوهش نشان داد که دانشجویان زبان انگلیسی از انگیزه تحصیلی بالایی بر خوردار هستند اما برخلاف عقیده بسیاری از محققان که انگیزه بالا را باعث پیشرفت در امر تحصیل می دانند ، پژوهش حاضر نشان داد که این انگیزه بالا منجر به پیشرفت تحصیلی نشده است. این تحقیق با واقع بینی بیشتری نسبت به وضعیت انگیزه تحصیلی دانشجویان زبان انگلیسی در ایران تفسیر روشن تری از مسایل مربوط به چالش های انگیزه ای ارایه می دهد .در انتها پیشنهاد هایی برای معلمان و همچنین توصیه هایی برای تحقیق های آتی در این زمینه مطرح می شوند .

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، انگیزه پیشرفت، انگیزه ابزاری، انگیزه مکمل، دانشجویان زبان انگلیسی _
  • مریم نعیمی صفحات 37-45

    ین پژوهش به بررسی میزان افسردگی و رابطه آن با وابستگی به دیگران در بین دانشجویان دانشگاه پیام نور تفرش پرداخته است. کلیه دانشجویان دختر و پسر جامعه آماری را تشکیل داده اند که 278 نفر از آنان تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه افسردگی بک (Beck) و پرسشنامه وابستگی به دیگران استفاده شد. نتایج نشان داد که: اکثر دانشجویان دختر و پسر افسردگی خفیف دارند اما میزان افسردگی در دختران بیشتر از پسران است. وابستگی عاطفی اکثر دانشجویان در حد متوسط است، اما در دختران بیشتر از پسران است و بین آنها از این لحاظ تفاوت معنی دار وجود دارد. بین وابستگی عاطفی و افسردگی رابطه مثبت وجود دارد. عدم اعتماد اکثر دانشجویان در حد متوسط است و بین دختران و پسران از این لحاظ تفاوت معنی داری وجود ندارد. بین عدم اعتماد و افسردگی نیز رابطه مثبت وجود دارد. خودمختاری اکثر دانشجویان در حد متوسط است، اما در پسران بیشتر از دختران است و بین آنها از این لحاظ، تفاوت معنی دار وجود دارد. بین خودمختاری و افسردگی نیز رابطه مثبت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، وابستگی، خودمختاری، عدم اعتماد _
  • فهیمه السادات حقیقی، حسین زارع صفحات 47-64

    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر بسامد و انتظار آزمون در حافظه فراخوانی و بازشناسی است.روش تحقیق توصیفی وجامعه تحقیق کلیه دانشجویان دانشگاه است . نمونه گیری به صورت تصادفی از میان نمونه های در دسترس شامل 48 نفر در دو گروه 23 و 25 تایی انجام گرفت.ابزار تحقیق، آزمون فراخوانی و باز شناسی واژگان شامل 30 ردیف سه تایی واژگان چهار حرفی با بسامد بالا و پایین(مجموعا 90واژه) است .کلیه واژگان آزمون بر اساس طرح تحقیق "شناسایی واژگان پایه فارسی دانش آموزان ایرانی در دوره ابتدایی" انتحاب و روایی آن هامجددا توسط کارشناسان تعیین گردید. 30 واژه هدف آزمون(15 واژه با بسامد بالا و 15 واژه بابسامدپایین) در یک ردیف سه تایی از واژگان چهار حرفی (با همان بسامد) به صورت تصادفی قرار گرفت. درزمان اجر،ابتدا برای  دانشجویان دو گروه، 30 واژه چهارحرفی   مورد نظر با صوت یکنواحت قرایت شد.سپس آزمون باز یابی کلمات به عمل آمد.گروه اول انتظار آزمون فراخوانی و گروه دوم انتظار آزمون بازشناسی را داشتند.برای هر دو گروه یک آزمون منتظره و یک غیر منتظره اجرا شد.نتایج تجزیه و تحلیل توصیفی وآزمون T وتحلیل واریانس ANOVA فرصیه اول تحقیق را تاییدو  نشان داد که بین فراخوانی و بازشناسی تفاوت معنی دار وجود دارد.فرضیه دوم تحقیق ،تاثیر متفاوت بسامد واژگان در نمره کل،فراخوانی و بازشناسی نیز تایید شد.واژگان با بسامد بالا بهتر از واژگان با بسامد پایین چه در کل آزمون وچه در فراخوانی و بازشناسی،یاداوری شدند. در خصوص فرضیه سوم، اثر متفاوت انتظار آزمون در فراخوانی و بازشناسی ، نتایج  تحقیق اثر متفاوت   را تایید نکرد و برخلاف برداشت های متعارف،انتظار آزمون در بازیابی اطلاعات چه به صورت فراخوانی و چه باز شناسی موثر نبود. به عبارتی دانستن نوع آزمون در یادآوری واژگان به طور کلی وبا هر نوع بسامدی موثر نمی باشد.

    کلیدواژگان: بسامد واژگان، حس آشنایی، انتظار آزمون، حافظه فراخوانی، حافظه بازشناسی _
  • سید مهدی سجادی، محمد ترمس صفحات 65-86

    هر چه می توان برای هر یک از حوزه های مختلف دانشی (نظری و عملی) قلمرو مستقل نیز قایل شد، اما عمده اندیشمندان حوزه های مختلف علمی و تحقیقاتی بخصوص در قلمرو علوم انسانی امروزه نگاه درون حوزه ای و یا بین رشته های به حوزه های مختلف را سر لوحه تلاشهای علمی خود قرار دادند.از جمله موضوعاتی که هم اکنون کانون توجه اندیشمندان قرار گرفته است ، برقراری ارتباط معرفت شناختی بین دو حوزه فلسفه (مسایل و نظریه های فلسفی) و فناوری اطلاعات و ارتباطات است.بسیاری از فیلسوفان اگر چه سعی کرده اند به تبیین مسایل اختصاصی حوزه معرفتی خود بسنده نمایند اما هر از گاهی به پیوندها و ارتباطات ممکن بین حوزه تخصصی خود با دیگر حوزه از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز اشاراتی داشته باشند. ابرمتن (Hypertext) خود یک فضا و رویکرد نوین معرفت شناختی است که حاصل گسترش رو به فزون فناوری ارتباطات و اطلاعات است.این مقاله تلاش دارد تا با تبیین ویژگی های نظریه فلسفی هایدگر در باب هستی(هرمنوتیگ هایدگری) و رویکرد ابرمتنی ودلالتهای تربیتی آندو از یک سو ، به همگرایی آن دو در تحقق اهداف مشترک خود که همان فراهم ساختن زمینه رشد و شکوفایی و تحقق"خود" یادگیرنده است،از سوی دیگر نیزاشاره نماید.اگر چه هایدگر به طور مستقیم به نقش رسانه الکترونیکی و ابرمتن در تحقق هرمنوتیک مورد نظر خود اشاره نکرده است اما با بررسی آرا هایدگر در خصوص رشد و تحقق "خود" از یک سو و تبیین خصوصیاتی از فضای ابرمتنی،به نظر می رسد نوعی همگرایی بین آندو در خصوص تحقق و شکوفایی "خود" فرد یادگیرنده وجود دارد.تبیین همگرایی های ممکن بین نظریه هرمنوتیک هایدگر و ابر متن در خصوص تحقق بخشی از اهداف تربیتی مشترک فیمابین به ویژه مساله خود شکوفایی یادگیرنده از جمله اهداف تدوین این مقاله می باشد.در این مقاله هر جا از فرامتن سخن رفته است مقصود همان متن الکترونیکی است که از اقتضا ات معرفت شناختی متفاوت نسبت به ویژگی های رویکرد متنی (متن غیر الکترونیکی) بر خوردار است.

    کلیدواژگان: فضای ابر متن، هرمنوتیک، دازاین، همگرایی، تعلیم و تربیت، خود شکوفایی
  • کاظم برزگر بفرویی، اسماعیل سعدی پور صفحات 87-107

    هدف اصلی این پژوهش، مقایسه باورهای معرفت شناختی دانش آموزان سال اول دبیرستان تا پیش دانشگاهی درباره ساده دانستن دانش، مطلق دانستن دانش، ذاتی تلقی کردن توانایی یادگیری و سریع دانستن فرایند یادگیری و همچنین، رابطه این باورها با عملکرد تحصیلی آنان می باشد. لذا، به منظور گردآوری داده ها درباره چهار باور کلی دانش آموزان در زمینه ماهیت دانش و یادگیری در یک مقطع از زمان از روش پیمایشی به شیوه مقطعی استفاده شده است. کلیه دانش آموزان دختر و پسر مشغول به تحصیل در دبیرستان های شهرستان یزد در سال تحصیلی 90-89 جامعه آماری مورد نظر را تشکیل داده اند. حجم نمونه مورد مطالعه در این پژوهش 690 نفر می باشد. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر (1997) که توسط بایلس (2009) مورد تجدید نظر قرارگرفت، استفاده گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده ها از طریق آزمون t و F نشان داد که: بین اعتقاد دانش آموزان سالهای اول، دوم، سوم و پیش دانشگاهی راجع به ساده بودن، مطلق بودن دانش، سریع بودن فرایند یادگیری و ذاتی بودن توانایی یادگیری تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، بین باورهای معرفت شناختی دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنادار مشاهده شد. در حالی که باورهای معرفت شناختی دانش آموزان بر حسب رشته تحصیلی و نوع مدرسه با هم تفاوت معناداری نداشتند. نتایج حاصل از محاسبه ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که ابعاد چهارگانه باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی دانش آموزان روابط منفی معنادار دارند. در این میان، مهمترین عامل پیش بینی کننده عملکرد تحصیلی دانش آموزان بعد ساده دانستن دانش می باشد.

    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، تحول، عملکرد تحصیلی، دانش آموز _